Laurent Reypens op Inspired By ... Triënnale van Brugge 2021

Laurent Reypens exposeert in Brugge zijn installatie 'Acqua Alta' onder de noemer ‘Inspired by … Triënnale Brugge 2021’. De Triënnale handelt dit jaar over het thema ‘TraumA’. Tijdens deze editie wordt er gezocht naar het verborgene en wordt er gebalanceerd tussen droom en realiteit.

‘Acqua Alta’ verwijst naar Laurent’s persoonlijke binding met Brugge en Venetië. Met deze expositie wil hij de dubbelzijdige kracht van het water aantonen. Brugge en Venetië kenden een glorieus verleden dankzij het water dat door hun binnenstad stroomde, maar datzelfde water betekende ook hun ondergang: de toegangswateren naar Brugge verzandden waardoor de stad een economische neerval kende. Ook het bloeiende Venetië kampt al sinds mensenheugenis met watersnood en dankzij de klimaatopwarming worden deze overstromingen alsmaar intenser. 

Wij staan allemaal voor grote problemen of trauma’s zoals Brugge en Venetië. Water is noodzakelijk. Wij hebben allemaal water nodig. Wij leven van water. Wij zijn water. Water is in onze contreien voorlopig nog vlot te verkrijgen, maar zal dit zo blijven? Andere continenten vechten al lang tegen water, maar ook voor water. Water is onmisbaar, voor de mens om te overleven, maar ook om ons voortbestaan - denk maar aan de groei van gewassen enzovoort - verder te kunnen garanderen. Door de klimaatverandering dreigt een tekort aan (drink)water. Beleggen in water is ondertussen iets heel normaal geworden ... en zo wordt water geleidelijk aan het nieuwe goud.

Maar hopen op een beter perspectief mag. En nachtelijke wandelingen in Brugge en Venetië deden Laurent dromen. Dromen van een betere, welvarende toekomst. Deze hoop uit zich in donkere, exotische lelies die rijkdom en welstand symboliseren. 

Ze glimmen zacht in het duistere Minnewater en Canal Grande. Maar hoewel de herinneringen aan het roemrijke verleden hun glorie behouden, zullen ze uiteindelijk niet meer dan herinneringen zijn. Van iets wat geweest is. Zo laat water via ‘Acqua Alta’ zijn twee gezichten zien: het is niet alleen een bron van leven, maar ook een spiegel van de dood.

Praktisch

Acqua Alta
van 8 mei tot 27 juni 2021
Alle dagen open van 11u tot 18u, maandag gesloten
Gratis toegang
Adres: Het Atelier, ‘s Gravenstraat 2 te Brugge
Gratis shuttlebus vanaf het station en het centrum. Halte: Calvariebergstraat