Mie Maan

Een geneeskundige ingreep in het voorjaar van 2018. Daarna, revalideren. Maar ook, stilstaan, bezinnen en herbronnen. Hieruit resulteerde een dagelijkse wandeling van wel 10 kilometer door het prachtige bosreservaat van het domein De Merode.
 
Halfweg de wandeling werd er verpoosd in de gemoedelijke bostaverne ‘Mie Maan’. Dit boscafé heeft zijn naam te danken aan zijn stichteres, Marie. Marie was een aantrekkelijke boerin die eigenares was van een hoeve ‘de Halve Maan’. Later werd deze hoeve een taverne, en de naam van Marie ‘Mie’ werd er onherroepelijk aan verbonden. 
 
Deze wandeling door de bomen en het verhaal achter de bostaverne inspireerde Laurent voor zijn werk ‘Mie Maan’: een 6 meter hoge cederhouten paal met daarop een omgekeerde bolkom in 24 karaat bladgoud.
 
Het kunstwerk bevindt zich in de tuin van Laurent en is met de voet naar het aansluitende schildersatelier gericht. De binnenkant van de bolkom werd beschilderd met een diepe, wijnrode kleur die nu –nog steeds na 30 jaar- gebruikt wordt om de achterkant van de kunstwerken te beschilderen én te beschermen. Binnenin de kom, in de schaduw, bevindt zich een hele kleine gouden maan, gericht naar het boscafé ‘Mie Maan’. 
 
Je kan naar ‘Mie Maan’ kijken vanuit verschillende perspectieven die nooit vervelen, want ieder perspectief is anders: het werk statig op de cederhouten zuil of zwevend op het groen van de bomen. De installatie van ‘Mie Maan’ symboliseert een nieuwe periode, een nieuwe ‘way of living’, maar ook een nieuwe invalshoek in de werken van Laurent.