Het Laatste Avondmaal

Het Laatste Avondmaal bevindt zich sinds 1545 in de Norbertijnenabdij van Tongerlo. Dit doek is een replica op ware grootte van het befaamde Milanese fresco, geschilderd door Leonardo Da Vinci voor het Dominicanenklooster Santa Maria delle Grazie.

Anno 2020 schildert Laurent Reypens hetzelfde thema, maar dan vanuit zijn persoonlijke visie. Deze compositie, gebaseerd op het werk van Da Vinci is een symbolisch werk met de typische, karakteristieke en gekende bolkommen. Het werk van Laurent Reypens is niet alleen een eigen interpretatie van het fresco van de Italiaanse grootmeester, het roept vooral enkele prangende vragen op.

Na het avondmaal zijn de apostelen reeds vertrokken. De stilte heerst nu over de verlaten tafel. Het vaatwerk blijft achter als getuige van wat er zich voordien onder die 13 mannen heeft afgespeeld. We kennen het verdere verhaal. Maar, bij het zien van deze tafel, denken wij ook aan eenvoudige dagelijkse beslommeringen. Wie gaat nu de vaatwas doen? Er zijn nog vele, andere vragen die het werk stelt, zonder dat er een antwoord voorhanden is.

Dankzij de abdij van Tongerlo, gaat deze confrontatie tussen beide werken door in het Da Vinci Museum, vanaf 8 juni tot 30 september 2020. Naast het monumentale Laatste Avondmaal, toont Laurent Reypens een selectie van andere werken in het museum en de aanpalende tuin.